Гражданска Отговорност Цени

Информация за актуалните цени на застраховките

Какво осигурява застраховката Гражданска отговорност

Добавено на | November 12, 2012 | No Comments

„Гражданска отговорност” е застраховката с най-големи лимити в България. При определени случаи покритието може да достигне до 2 млн. лева.
Тя е задължителна за собствениците и ползвателите на МПС в повечето страни и има висока обществена стойност. Чрез нея се гарантират интересите на лица, жертви на автопроизшествия. От друга страна тя гарантира имуществените претенции към застрахования.
Как действа застраховката в случай на инцидент? Ако при ПТП, причинено по Ваша вина, увредите здравето или имуществото на друго лице, щетите се покриват от Вашия застраховател по “Гражданска отговорност”. Разходите за щетите на автомобила на нарушителя в ПТП са свързани с друга застраховка – „Автокаско”. Ако пострадате при пътно произшествие, независимо дали като водач или пешеходец, “Гражданската отговорност” на нарушителя компенсира загубите. Проблем възниква, когато нарушителят не е направил “Гражданска отговорност”, независимо, че Вие имате такава. Тогава не получавате компенсация от него за нанесените Ви щети и евентуални разходи за ремонт на автомобила. Затова тя е задължителна за водачите на МПС и липсата и подлежи на глоба.
Целта на държавата е да се обхванат поне 90% от водачите, но в България засега те по последни данни са малко над 70%. В основа на застраховката “Гражданска отговорност” е заложена общата полза. Това е така, тъй като в непредвидени обстоятелства на пътя не можем да знаем дали ще се окажем в ролята на извършител, или потърпевш в пътно-транспортно произшествие. Освен това тя гарантира правото на компенсация на ощетения, без нуждата от пряк контакт с извършителя.
От няколко години има електронен регистър за “Гражданска отговорност” в България, който съдържа данните на всички сключени полици. В него е и информацията за пътно-транспортните произшествия на шофьора. Водачите с нарушения плащат повече за “Гражданска отговорност” и за “Автокаско”. Очаква се въвеждане на нова система „бонус-малус”, която поощрява с отстъпки шофьорите без катастрофи.
Как да сключим най-изгодна Гражданска отговорност? Интересен за шофьора е въпросът защо се предлагат толкова различни цени на „Гражданска отговорност” в компаниите за един и същ клиент и автомобил при едни и същи условия. „Гражданска отговорност” и „Автокаско” при продажба на кола или вземане на лизинг се начисляват автоматично, без възможност за избор на клиента. Затова има клиенти и за скъпите застраховки. Поръчването на застраховка онлайн е най-евтино. Много по-бързо се сравняват цените при еднакви условия в сайта. Освен това пристига по-бързо и се плаща само полицата на куриера, без транспорта.
Важи ли „Гражданска отговорност” в чужбина? Когато е сключена със застраховател в Република България, важи и за всяка от страните в ЕС. Ако се намирате в държава от Европейското икономическо пространство или Андора, Швейцария, Хърватска, Норвегия, Исландия и Сърбия – застраховката „Гражданска отговорност” е валидна на тяхна територия. За пътуването в останалите държави е необходима застраховка “Зелена карта”, която се заплаща допълнително.

Comments

Leave a Reply

Вид МПС*
Навършени години на МПС-то*
Регистрация*
Населено място*
Зелена карта*
Предназначение*
Виновни ли сте за ПТП през последните 3 години*
Собственик*
Години шофьорски стаж на водача*

Търсене