Гражданска Отговорност Цени

Информация за актуалните цени на застраховките

Зелена карта за пътуване в чужбина

Добавено на | November 12, 2012 | 1 Comment

„Зелена карта” застрахова отговорността на шофьора при ПТП в чужбина. Сертификатът е допълнение към застраховката „Гражданска отговорност” и има същите функции, но извън граница. Важи за определен период от време. Понякога се предлага от компанията като бонус за кратки периоди през годината, при сключване на „Гражданска отговорност”.
„Зелена карта” не е нужна на българите в страните от ЕС, при условие, че имат валидна „Гражданска отговорност”. Към държавите, в които не ни трябва, се прибавят Андора, Швейцария и Хърватска, а от тази година и Сърбия, Норвегия и Исландия. Сертификатът се изисква за страни, които не са част от Европейското икономическо пространство (ЕИП) – Албания, Босна и Херцеговина, Република Македония, Русия, Израел, Иран, Мароко, Молдова, Тунис, Турция, Украйна. Добре е сертификатът да бъде носен, защото може българската полица да не бъде разчетена, а проверката на регистрационния номер отнема време.
А когато пътуваме в страна, която не е член на международното споразумение „Зелена карта”, трябва да се снабдим на граничния пункт с валидна за тази държава застраховка „Гражданска отговорност”.
„Зелена карта” е общност от 45 страни. Управляващият орган е Съюз на бюрата. Президентът на този съюз при визитата си в България предупреди, че може да бъдем изключени от системата “Зелена карта”. Това би станало, ако броят на сключилите “Гражданска отговорност” у нас продължава да бъде с 20% по-нисък от изискваните в ЕС 90% . Изпълнението на това изискване е важно, защото “Зелена карта” е еквивалент на “Гражданска отговорност” в страните от ЕС. Изключването означава по-скъпа застраховка въобще при пътуване в чужбина.
Договорените правила между 45-те държави улесняват гражданите, ако пострадат в пътна злополука на някоя от тези територии. Ощетените предявяват претенциите си от своята държава към нарушителя в произшествието в чужбина. Те се обръщат към представител на застрахователя на виновния в страната си след завръщането си. Този представител задвижва процедурата за обезщетение по определени критерии от името на чуждата застрахователна компания в държавата по местоживеене на ощетения в срок от три месеца. Ако то се осуети по някаква причина, гражданинът може да претендира за обезщетение пред Компенсационен орган, пак в своята страна. Такъв има във всяка държава в Европа, приела Четвъртата директива за автомобилно застраховане. Вижте този калкулатор за цена на гражданска отговорност и зелена карта.

Comments

One Response to “Зелена карта за пътуване в чужбина”

  1. емил матов
    June 3rd, 2013 @ 8:51 pm

    Здравейте, предстои ми пътуване до Сърбия и прочетох много информация за зелена карта и така и не можах да разбера нужна ли ми е или не зелена карта за Сърбия? И ако не ми е нужна имам валидна гражданска до октомври отговорност документите от нея ли да си нося ако ме спре полиция или не?

    Благодаря за помощта!

Leave a Reply

Вид МПС*
Навършени години на МПС-то*
Регистрация*
Населено място*
Зелена карта*
Предназначение*
Виновни ли сте за ПТП през последните 3 години*
Собственик*
Години шофьорски стаж на водача*

Търсене